Chleby pszenne Z najczystszej mąki

Chleby pszenne Z najczystszej mąki, która pochodzi z prowadzenia pełnego ziarna, zabiera się chleb pszenny razowy. Innym przykładem dobrego jakościowego chleba jest graham – chleb z mąki pszennej, do jakiej zwiększa się wcześniej oddzielone, inne części ziarna różne w witaminy a błonnik. Z pszennych najdoskonalszej cesze unika się chleb orkiszowy (upieczony z przyjemnej, możnej w błonnik mąki orkiszowej), ale także chleb z mąki pur-pur (pobieranej z niemodyfikowanej genetycznie, czystej pszenicy o tej samej nazwie). Prawie na pasja tym, którzy dążą pełnoziarnistego, zdrowego pieczywa, większość chlebów pszennych wypieka się z oczyszczonej mąki pszennej. Jest obecne mąka, jaką otrzymuje się wyłącznie z cechy ziarna, głównie – bielma. Bielmo ma niezwykle słabo składników odżywczych, przede wszystkim skrobię, magnez, wapń, śladowe ilości błonnika oraz białka. Skrobia to węglowodan złożony, który przede każdym kieruje organizmowi energii, zwiększa poziom glukozy i insuliny we natury. Chleb pszenny jest lekki, więc znakomicie przypisuje się dla dziewczyn, które tracą na kłopoty trawienne i wrzody żołądka. 

Chleby pszenno-żytnie (mieszane) Zabiera się je z dwóch modeli mąki – pszennej i żytniej. Proporcje potrafią stanowić oryginalne. Można pozwolić, że im dobrze mąki żytniej spotyka się w bochenku, tym intensywniejszy chleb. Mąka żytnia (w relacje od przemiału), zawiera wiele minerałów oraz witamin natomiast znacznie aktualny dla polskiej diety błonnik, który wytwarza spadek poziomu glukozy we farby oraz reguluje funkcję układu pokarmowego. 

Do wypieku chlebów pszenno-żytnich zużywa się mąki częściowo oczyszczonej. Chleb mieszany powinny jeść osoby, jakie nie lubią za żytnim pieczywem, mają kłopoty z trawieniem, a chcą wybrać chleb droższy w cenne składniki odżywcze. 

Chleby żytnie Rzecze się, że nawet najgorsza mąka żytnia jest milsza niż pszenna. Dlaczego? Pieczywo żytnie nie zwiększa poziomu glukozy we krwi tak kiedy pszenne, wynosi więcej błonnika i witamin z szkoły B, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom nowotworowym.

Poza tym widzi się, że chleb żytni, szczególnie ten razowy, wspomaga odchudzanie, bo tak wiąże wodę a pobudza przemianę materii. Niestety, jest względnie ciężkostrawny natomiast u niektórych może zadawać problemy trawienne. Najlepsze, najbardziej drogie chleby żytnie wypieka się z mąki razowej, czy takiej, która wstałam z doskonałego przemiału ziarna (wszystkich jego strony). Specjalnym rodzajem chleba żytniego jest pumpernikiel – chleb słodzony miodem, melasą lub jabłkami. Własnym przypadkiem jest chleb litewski – wypiekany z dodatkiem kminku. W wybranych handlach i piekarniach wolno się też natknąć na chleb turecki – przekładany bakaliami. Chleb żytni wystawia się osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, cukrzycą plus tymże wszystkim, którzy są na diecie odchudzającej (jedna kromka chleba żytniego syci głęboko niż kromka chleba pszennego). Ale uwaga! U niektórych może sprawiać problemy trawienne, a nie zdaje się go damom mającym np. na wrzody żołądka.