Choć kalorii jest dużo, nie należy spośród ostatniego powodu czynić z jedzenia awokado

Choć kalorii jest mnóstwo, nie należy z obecnego względu rezygnować z życia awokado, ponieważ ma moc cennych prozdrowotnych właściwości, a nawet może wspierać osoby będące na diecie odchudzającej.

Jaki wpływ na polskie zdrowie ma awokado?

1.Wspomaga odchudzanie

Awokado jest produktem pełnym tłuszczów, ale nieprzypadkowych, tylko naprawdę istotnych dla swego zdrowia. Dlatego kobiety na diecie odchudzającej, nawet jeśli redukują ilość smaru w częstej diecie, powinny często jeść awokado. Tłuszcze w nim ujęte to wyjątkowo nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz poprawiają metabolizm. I, co znacznie, naprawdę pomagają schudnąć.

Badania wykonane na dwóch grupach osób, z których sama odżywiała się normalnie, i inna codziennie zjadała pół awokado, pokazały, że już po paru tygodniach postaci z różnej grupy chudły wyraźnie szybciej, a także bardzo bardziej widocznie zmniejszył im się obwód brzucha.

2. Poprawia pracę mózgu

Awokado traktowane jest za sam spośród najważniejszych owoców, jakie powinniśmy jeść dla właściwej pracy mózgu. Połączenie kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielkiej dawki witaminy E to klinicznie potwierdzone działanie, które zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera, a nawet może cofać objawy choroby we wczesnych jej stadiach. Regularne spożywanie awokado poprawia funkcjonowanie mózgu, zwiększa opinię i koncentrację. Warto zatem jeść awokado podczas intensywnego wysiłku umysłowego, gdy mózg potrzebuje tak najlepszej formie paliwa.

3. Chroni serce przed chorobami

Specjalne fitoskładniki zamknięte w awokado idą na zredukowanie ciśnienia krwi i obniżenie poziomu złego cholesterolu. Dzięki temu awokado można łączyć w profilaktyce chorób serca, a i u osób, które obecnie cierpią na serce – jako wysokie uzupełnienie kuracji lekowej. Awokado zawiera też wiele potasu, który wpływa gospodarkę elektrolitową i warunkuje prawidłową funkcję układu sercowo-naczyniowego.

4. Korzystne dla osób w ciąży

Awokado jest dużo wielkie w kwas foliowy, jaki jest niezastąpiony dla właściwego rozwoju układu nerwowego płodu. Przyszłe matki powinny uzupełnić swoją dietę w niczym wysoce naturalnych produktów, które powodują kwas foliowy. Większość lekarzy przepisują kobietom w ciąży suplementy kwasu foliowego, lecz są to produkty syntetyczne – sztuczny kwas foliowy jest prawie skuteczny niż przeciętny. 

5. Działa odmładzająco

W awokado wydobywa się glutation, miany za jakiś z najważniejszych antyoksydantów. Czyni on pomożenie dla pracy wątroby i systemu nerwowego, odpowiada również za wytwarzanie innych antyoksydantów. Glutation poprawia też wydajność układu immunologicznego, zwiększając siłę na czynniki chorobotwórcze, które używają wniknąć do systemu z zewnątrz. W codziennych produktach glutation jest znacznie rzadko, awokado stanowi samym z wyjątków – warto to jeść ten inny produkt jak najczęściej.

6. Wspomaga pracę układu trawiennego

Awokado zawiera mnóstwo enzymów i elementów odżywczych, które przychodzą na właściwą funkcję układu pokarmowego i zmniejszają stany zapalne w żołądku. Jedząc awokado, umieszczasz się przed występowaniem wrzodów żołądka, wzdęć, biegunek czy zaparć. Awokado korzystnie wpływa same na wchłanianie cennych substancji odżywczych w jelitach.

7.Chroni wzrok

W awokado wybiera się duża dawka luteiny, czyli przeciwutleniacza, jaki posiada wielkie stanowienie dla naszych oczu. Odpowiednia ilość luteiny jest wskazana, aby chronić wzrok, zapobiegać zaćmie oraz zwyrodnieniom plamki żółtej.

Jak jeść awokado?

Awokado samo lubi dość niewyraźnie, więc warto uzupełnić jego smak pozostałymi składnikami lub przyprawami. Produkt ten świetnie smakuje z dodatkiem soli i oliwy z oliwek, a również z cytryną.

Każdy powinien tenże znaleźć taką sytuację jedzenia awokado, która mu daleko lubi. Awokado świetnie łączy się z sałatkami warzywnymi lub owocowymi, można również przyrządzać spośród niego idealne i cieszące pasty, i nawet kroić w plasterki i pozostawiać na kanapki jako dodatek wzmacniający wartości odżywcze śniadania czy przekąski podczas pracy.

Pestka awokado jest raczej długa i mocna, dlatego grupy kobiet nawet nie przyjdzie do głowy pomysł, aby ją w jakikolwiek możliwość użyć w kuchni. Tymczasem pestkę także można zjeść, szczególnie, iż stanowi nader wielka w składniki zdrowe natomiast nie powinna stanowić stosowana jak odpad.

Pestka awokado ma wysokie właściwości antyoksydacyjne – przeciwutleniacze w niej wprowadzone opóźniają procesy starzenia i wspomagają funkcjonowanie całych programów w naszym organizmie. Przeciwutleniacze, które zawiera pestka awokado, są samymi z najbogatszych, które powstają w istocie.

W pestce z awokado znajduje się też duża dawka błonnika. Jest go tak daleko, iż w poszczególnych krajach, szczególnie tam, gdzie awokado rośnie w warunkach naturalnych, pestka jest dawana jako lek na biegunkę też nowe trudności ze karty układu pokarmowego. Błonnik wpływa i na zmniejszenie poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi oraz ryzyko pojawienia się miażdżycy. Jednym słowem – warto jeść pestkę na zdrowie.

Jak wziąć ze faktów wprowadzonych w pestce?

Pestka awokado jest głównie twarda, zatem nie chodzi o to, by zjeść ją w pełnie – nie da jej się nawet ugryźć. Po wyciągnięciu z awokado pestki należy przez parę dni suszyć ją na słońcu, i w porze zimowej najlepiej dać ją na kaloryferze.

Gdy pestka jest szybko sucha, należy założyć ją do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa lub młotkiem. Pokruszona pestkę następnie zajmowali się w blenderze na niewielki pyłek. Zmielona pestka awokado jest całkowicie gorzka, a najlepiej powodować ją do nowych potraw lub napojów. Jest świetnym przyrządem do soków oraz koktajli warzywnych lub owocowych. Wzbogaca je o kolejne zalety odżywcze, a również ma robienie oczyszczające organizm.

Jak zastosować awokado na skórę?

Ważne składniki spotykające się w awokado nie tylko wspomagają swój organizm od środka, ale te mogą dobrze wpłynąć na poziom swej skóry. Nie bez względu ekstrakty z awokado są składnikiem wielu kremów, balsamów czy maseczek do osób.

Z awokado można zbudować domowej roboty maseczkę do twarzy. Wystarczy rozgnieść miąższ, dodać kilka kropel oliwy z oliwek i soku z cytryny, całość dokładnie wymieszać i nałożyć na brodę i dekolt. Maseczka jest życie odżywiające, wygładzające i oczyszczające. Stosowana regularnie sprawi, że twarz będzie robiła świeżo i promiennie.