Istnieją stale na świecie takie kraje, jakich nie opanował szał na hamburgery z Mc Donald’s.

Są ciągle na świecie takie kraje, jakich nie opanował atak na hamburgery z Mc Donald’s. Młodzież wracająca nad ranem z akcji albo też jeżdżący się na zebranie biznesmen wybiorą raczej danie z własnego baru szybkiej obsługi. Przyjrzyjmy się, kiedy wówczas stanowi w Turcji. 

Kebab co rzeczywiście zdobył szybko w Europie status popularnego dania gatunku fast-food, jednak czy żeby na pewno istnieje on fast-foodem? Większości Polaków to określenie przywodzi na badaj mięso skrawane ze ulubionego pionowego rożna i wyciągane szczególnie w duszenie w otoczeniu oryginalnych dodatków. Taka forma kebabu (döner kebab) jest w prawd jednym z ponad 20 charakterów tego dania. Dla Turków najważniejszą z nich będzie nieco shish kebab serwowany w ładnych restauracjach. 

Cechą wspólną wszystkich kategorii kebabu jest niesamowicie aromatyczne mięso – kuchnia turecka słynie w boku z bogactwa apetytów oraz aromatów. A pod tym pojęciem zamykają się tak drugie dania, że ciężko jest o samą wspólną definicję. Mogłaby ona zdobyć szeroką grupę dań mięsnych uznających się z Azji Krótszej i zaadoptowanych przez kuchnię turecką.

Jedno słowo „kebab” wypływa z języka perskiego a według przekazów danie wymyślili żołnierze, którzy opiekali nad ogniem mięso nadziane na miecze. Wzmianki o takim przygotowywaniu posiłków pojawiają się zawsze w tłach różnego źródła: w komentarzach podróżników, którzy w terminach średniowiecznych zawędrowali do Indii a choćby w przekazach Homera. Na greckiej wyspie Santorini wśród starożytnych wykopalisk znaleziono przyrządy, które stanowiły dostarczać do projektowania dania pokrewnego kebabowi, a na bizantyjskich malowidłach uwieczniono scenę opiekania mięsa nad ogniem. Rzeczywistość w dużo krajach występują narodowe jakości tej potrawy (Afganistan, Azerbejdżan, Bułgaria, Chiny, Indie, Pakistan czy Malezja).

Tą najdawniejszą opisaną wyżej odmianą, którą wpadniemy w każdej tureckiej naprawy jest wspomniany shish kebab. Jego firma powstaje z stylu ormiańskiego i zwraca się do niczego innego, jak do szaszłyków, czyli nadzianych na rożen opieczonych kawałków mięsa. 

Zastąpiony przeze mnie na początku döner kebab to dla grupy danie porównywalne do arabskiej szoarmy czy greckiego gyrosa. Wynaleziony stał on „mało” później, ponieważ w XIX wieku. Ogromną pozycję w rodzimych ścianach zawdzięcza tureckim imigrantom mieszkającym w Niemczech. Döner Kebab staje na bazie kawałków marynowanej jagnięciny, baraniny, wołowiny, cielęciny czy kurczaka (gdy w nowych odmianach, tak faktycznie można tu użyć jakiegoś gatunku mięsa, tymczasem w oryginale stanowi aktualne niewątpliwie baranina) smażonych na prostym grillu. Sam proces umieszczania na rożen pewno się za pierwszym razem dać dość zaskakujący.

Warto także wspomnąć o niemieckich restauracjach z kebabami, które włączają się do grupie barów szybkiej obsługi, tylko w jak nie przypominają części polskich „budek”. Istnieją one silne, całkiem kulturalne także spotkać w nich ważna całe rodziny, również niemieckie. Nowe są sposoby radzenia kebabu: z duszoną, w tortilli, z sosami, jogurtem, warzywami… W Turcji niezwykle głównie do tortilli z mięsem zapakują nam też… frytki.