Maliny to doskonałe owoce – jasne i aromatyczne.

Maliny to wspaniałe owoce – soczyste i aromatyczne. Uznawane są też przez dietetyków i zielarzy, bowiem maliny (zarówno ich efekty, jak i liście) mają szereg witamin i minerałów – z magnezem, wapniem i żelazem na czele, a oraz wiele innych wykwintnych dla zdrowia substancji.

Maliny rosną w lasach i ogrodach. Owocują w przeciwnym roku a jesienią usychają, ale roślina odkrywa nowe trendy. Maliny uprawne posiadają sporo odmian różniących się wielkością owoców, barwą i dodatkiem. Jednak najbardziej aromatyczne są maliny dziko rosnące. Te oczywiście owoce zawierają sporo wartych dla zdrowia substancji.

W produktach malin są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Istnieje dodatkowo bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) i wiele substancji mineralnych – przede każdym potas, magnez, wapń, żelazo). Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia).

Zarówno owoce, jak i liście malin są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym, ponieważ pobudzają czynność gruczołów potowych, a pot – parując ze skóry – powoduje obniżenie temperatury. Z praktyk wynika, że napar z suszonych produktów lub syrop ze świeżych owoców wywołują obfite wydzielanie potu po 30-60 min. Artykuły z liści i owców malin od stara są przydatne w charakterze zwalczania gorączki w kierunku wirusowych i bakteryjnych chorób, będących z podwyższoną temperaturą, np. grypy czy przeziębieniu, także u najmłodszych. Dzieciom wykorzystywany jest niezmiernie syrop z malin.

Liście malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę. Materiały z liści malin pomogą także w słabo nasilonych wzdęciach.

Wywołują też nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w uśmierzaniu bólu miesiączkowego, jednak nie potrafią być wykorzystywane przez osoby w ciąży.

Owoce malin rosną w lipcu i sierpniu. Stanowią znacznie wiotkie i praktycznie się gniotą, puszczają sok, zlepiają i pleśnieją. Łączyć je to trzeba ostrożnie, podczas suchej pogody do płaskich łubianek i już suszyć lub przetwarzać na syrop. Prawidłowo wysuszone maliny powinny wziąć naturalną barwę i miły zapach.

Liście malin można zbierać wiosną i przez całe lato – winnym być czyste, bez plam, młode, ale już dobrze wyrośnięte.

Ze zdrowych malin tworzy się syrop – złoty środek napotny. Istnieje i używany do poprawiania smaku leków dla niemowląt, dodawany do syropów zalecanych w przeziębieniach (np. prawoślazowy z malinami i cynkiem). Suszone efekty są składnikiem mieszanek napotnych i przeciwgorączkowych. Liście i obowiązują w sklep ziołowych mieszanek moczopędnych i żółciopędnych.