Mandarynki są brane za mniejsze siostry pomarańczy. Są z nich nie ale mniejsze, a oraz słodsze.

Mandarynki są brane za młodsze siostry pomarańczy. Istnieją z nich nie ale mniejsze, a także słodsze. Natomiast od pomarańczy natomiast drugich owoców cytrusowych różnią się także zawartością witamin i niezależnych punktów odżywczych. Co prawda także jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, działaj lecz one pokrywają nobiletynę – flawonoid, który chroni zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. Wówczas nie jedyne zalecie lecznicze mandarynek.

Mandarynki mają znacznie cech leczniczych. Dzięki witaminom C i I – naturalnym przeciwutleniaczom – działają system odpornościowy, hamują wykonywanie bzach rodników dostępnych za proces starzenia, a też zwiększają kondycję skóry oraz chronią przed infekcjami oczu. Z badań zrealizowanych przez tych naukowców wynika, że obecne zwykłe owoce leczą zarówno zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy tupu 2, miażdżycy naczyń oraz wybranym modelom nowotworów.

Mandarynki więc pojedyncze spośród cenniejszych w witaminę A (681 IU/100 g) owoce cytrusowe. Nie mogą im podołać nawet pomarańcze (247 IU/100 g), cytryny (22 IU/100 g) czy pomelo (8 IU/100 g). Pod sensem jej treści mandarynki ustępują tylko grejpfrutowi (1150 IU/100 g). Witamina A bierze przychód na masa procesów wpadających w układzie, m.in. jest niezbędna w stopniu wzrostu, ponieważ korzystnie działa na konstrukcję silnych kości oraz zębów, chroni skórę przed promieniami UV i dostosowuje jej pozycję. Ponadto przestrzega przed rozwojem chorób oczu, w owym kwiaty i zaćmy.

Mandarynki, gdy całe cytrusy, są bogatym źródłem witaminy C (26,7 mg/100 g, tj. 38% dziennego zapotrzebowania), która nie tylko wzmacnia system immunologiczny i pilnuje organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Witamina C więc jeszcze przeciwutleniacz, który zapobiega namnażanie się wolnych rodników odpowiedzialnych za proces degradacji komórek ciała.

I toż wszystko dzięki uruchomionej w mandarynkach nobiletynie (rodzaj flawonoidu). Jak rozumieją badacze, nobiletyna zapobiega procesom, które ciągną do ww. schorzeń, tj. odkładaniu tłuszczów w wątrobie, poprzez stymulację genów dostępnych za ich palenie oraz zajmowanie genów odpowiedzialnych za ich znoszenie się. Warto wiedzieć, że masa ta występuje przede każdym w skórce mandarynek.

Według naukowców z Leicester School of Pharmacy związek uzyskiwany ze skórki mandarynek ma moc niszczenia konkretnych sposobów komórek nowotworowych, m.in. tych ważnych za raka wątroby. Jest więc salvestrol Q40 – rodzaj fitoaleksyny, czyli substancji użytkowanej przez rośliny do odstraszania szkodników, np. owadów. Według badaczy cech ten zmienia się we tłu komórek nowotworowych w toksyczną treść i wytwarza do ich projektu, nie naruszając przy tym cel zdrowych.

Mandarynki, pomimo że są słodkie, nie tuczą – jeden produkt (ok. 65 g) dostarcza tylko 34 kcal, w ponad 85% oddają się z wódki, a wprowadzone w nich kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) przyśpieszają proces oczyszczania układu z toksyn oraz dostosowują trawienie. W układu z ostatnim są zlecane nie jedynie osobom, które konkurują z tuszą i otyłością, jednak ponadto tym, które zamierzają spędzić kilka kilogramów lub oczyścić układ z toksyn.

Mandarynki mogą spożywać nie ale kobiety zdrowe, w planie zapobiegania wystąpienia cukrzycy typu 2, działaj też diabetycy. Mandarynki określają się umiarkowaną ilością cukrów oraz globalną małą ceną energetyczną. Dlatego indeks glikemiczny tych skutków jest całkowicie prymitywny i stanowi 30. W obozie z aktualnym są wygodne dla złych na cukrzycę.