W medycynie ludowej czarne jagody były wykorzystywane już z najdawniejszych czasów. Nasze babcie miały ten produkt za niezbędny element domowej apteczki

W medycynie ludowej czarne jagody były brane już od najdawniejszych czasów. Nasze babcie miały ten owoc za niezbędny składnik domowej apteczki. Są oryginalnym czymś na punkty jelitowe i choroby oczu. Nowe badania zrealizowane przez hiszpańskich naukowców wykazały, że jagody mają korzystny wpływ na nadwagę także sporo nowych schorzeń. Dlatego znalazły szerokie zastosowanie w farmakologii, kosmetyce natomiast w kuchni. Sięgnij więc po owoc, który jest ekologicznym i ekologicznym darem lata.

W medycynie ludowej czarne jagody były grane już od najdawniejszych czasów. Nasze babcie myślały ten zysk za niezbędny element domowej apteczki. Są oczywistym lekarstwem na punkty jelitowe i wady oczu. To badania wykonane przez hiszpańskich naukowców wykazały, że jagody są chwalebny wpływ na otyłość także masa nowych schorzeń. Dlatego znalazły szerokie zastosowanie w farmakologii, kosmetyce też w kuchni. Sięgnij a po owoc, który stanowi ekologicznym i ekologicznym darem lata.

Jagoda czarna (Vaccinium myrtillus L.) to roślina, która pomaga leczenie wielu chorób. Naukowcy i dietetycy wyglądają na jej kojące funkcjonowanie na bliskie zdrowie. Właściwości lecznicze wykazują owoce jagody (świeże, suszone, mrożone), jak i liście (suszone, zgromadzone w maju a po owocowaniu).

Jagody to skutki z białym, niebieskawym nalotem wieloletniej krzewinki o wysokości od 15 do 50 centymetrów. Potocznie określane są czarnymi jagodami, jagodami, czernicami, czarnymi borówkami. W Polsce prezentują w lasach iglastych, w buczynach, sosnowych borach, dąbrowach, wrzosowiskach, torfowiskach również w górach. Owoce gromadzi się od czerwca do tyłu września.

Jakie cenne składniki zawierają jagody?

Owoce czarnej jagody są źródłem witamin A, B1, B2, PP i C, a ponadto flawonoidów, garbników, antocyjanów, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika. Po-nadto zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Liście jagody czarnej zawierają olejki eteryczne, antocyjany, glikozydy fenolowe głównie arbutynę oraz garbniki.

Marek i zastosowanie

Spożywanie suszonych owoców pomaga zwalczyć biegunkę, z kolei świeże owoce potrzebne są przy zaparciach. Obecność garbników i pektyn w soku oraz naparze wchodzi na uszczelnienie błony śluzowej żołądka, neutralizowanie szkodliwych produktów przemiany rzeczy oraz spowalnianie ruchów robaczkowych jelit. Wyciąg z jagód wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, zatem jest traktowany za lekarstwie na zatrucia. Liście oraz działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie przy problemach układu pokarmowego.

Owoce czarnej jagody, dzięki obecności antocyjanów i garbników, wspomagają dobre bycie oczu. Ponadto przyspieszają i pomagają regenerację barwnika wydobywającego się w siatkówce oka oraz poprawiają wzrok. Zapobiegają też nasilaniu się krótkowzroczności oraz wspomagają widzenie w noce.

Owoce jagody czarnej zawierają składnik nazwie pterostilben, który dzięki swoim markom chemicznym wykazał się już bronią przeciwko nowotworom. Otacza on ofercie komórek rakowych do przetrwania, przenika do nich, przynosząc ich obumarcie. Pterostilben leczy i utrzymać prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu, poprzez zwiększenie utleniania tłuszczów w wątrobie oraz redukcję syntezy tłuszczów w tkance tłuszczowej. Czynienia te sprawiają się do ubytku wagi ciała. Ponadto pterostilben wspomaga pracę trzustki w realizacji insuliny, pomagając ją przed uszkodzeniami w razie spożycia za dużej ilości cukrów. Czarne jagody są niskokaloryczne (100 g dostarcza

61 kcal) i są właściwości oczyszczające organizm, więc znakomicie sprawdzają się przy różnych dietach.

Są użytkowane w kosmetyce do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Preparaty zawierające koncentrat z jagód wzmacniają, ściągają, wygładzają skórę, nawilżają, zmiękczają oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Zalecane są do cery trądzikowej, szerokiej i naczyniowej. Kosmetyki zawierające ekstrakt z czarnych jagód, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, opóźniają proces starzenia się.

Możemy zakupić suszone jagody, ale owoce obecne są również składnikiem wielu leków. Suszone liście jagód są drinkom ze elementów Diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Regule są również traktowane jako moczopędny, ściągający i przeciwzapalny składnik mieszanek ziołowych zalecanych m.in. w zapaleniu nerek, miedniczek nerkowych, kamicy nerkowej. Wyciągi z jagód znajdują i zastosowanie się w środkach okulistycznych.

Owocami czarnej jagody umieszcza się pierogi, gofry, naleśniki, racuszki, ciasta. Z jagód możemy stworzyć soki, koktajle, kompoty, konfitury i dżemy oraz ozdabiać nimi desery. Możemy także stosować ich jako elementów sałatek, kremów, musów owocowych czy nalewek.