Zgodnie z obowiązującym stanem wiedzy na punkt zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czyli są to ryby morskie lub i słodkowodne około 2-3 porcje ryb w przeciągu tygodnia.

Gatunki ryb dzielą się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega 3, białka oraz witamin a minerałów. Poziom oleju w zależności od gatunku wynosi średnio 1-5%, zaś niektóre ryby (zwłaszcza morskie) zawierają ponad 10% tłuszczu. Ryby charakteryzujące się wysoką zawartością tłuszczu są jednocześnie bogatym źródłem witamin I, D i E. 

Morskie i słodkowodne ryby różnią się pod względem zawartości substancji odżywczych. W jadłospisie powinny zostać uwzględnione oba rodzaje. Najbardziej rekomendowane są tłuste ryby, poza węgorzem mającym dużo cholesterolu, przy niezbyt dużej zawartości kwasów omega 3. Zdrowia doda także łosoś, który jak pewien z nielicznych gatunków jest także w tle morskim, jak również słodkowodnym. 

Kwasy tłuszczowe omega 3 są ważnymi punktami stanowiącymi o cen odżywczej ryb. W ich tłuszczu można odnaleźć m.in. kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Tłuszcze należące do ciała omega 3 minimalizują ryzyko rozwoju miażdżycy i wady niedokrwiennej serca. Ich prawidłowe spożywanie obniża stężenie całkowitego cholesterolu, trójglicerydów i lipoprotein LDL. Kwasy tłuszczowe omega 3 pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów w granicach naczyń krwionośnych. Ponadto mają dobroczynny pomysł na bieg i praktykę mózgu i koncentrację. Cenne kwasy tłuszczowe omega 3 są także przeciwzapalne, przeciwdepresyjne i przeciwalergiczne. Zwiększają ponadto objętość istoty prostej w regionach mózgu, które gwarantują za charakter oraz wzięcie. Ryby morskie (np. łosoś ok. 2600 mg, makrela ok. 2700 mg, śledź ok. 1300 mg zawierają znacznie więcej kwasów tłuszczowych niż ryby słodkowodne (zazwyczaj tanio niż 100 mg). Wyjątek jest pstrąg tęczowy, który powoduje ok. 1000 mg kwasów EPA i DHA. 

Zarówno słodkowodne, jak również morskie gatunki ryb zawierają lekkostrawne i wysokowartościowe białko. W zestaw białka wchodzą egzogenne aminokwasy, jakie muszą zostać dostarczone z pokarmem, w sensie zapewnienia odpowiedniego przebiegu i książki organizmu. 

Ryby morskie są bogatym źródłem jodu, którego tarczyca potrzebuje, aby dobrze istnieć i tworzyć hormony. W rybim tłuszczu znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak: A, D i E (to im więcej ryby zawierają tłuszczu tym nic wspomnianych witamin). Zarówno w rybach słodkowodnych jak i morskich znajdziemy minerały: magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas i selen i witaminy z rodziny B (B1, B2, PP, B6, B12, kwas pantotenowy) i cholinę. 

Niektóre gatunki ryb mogą przynieść dolegliwości gastryczne. Należą do nich ryba maślana i panga. Pod handlową nazwą ryby maślanej kryje się kilka rodzajów morskich ryb, w współczesnym eskolar, kostropak, żuwak, błyszczyk i pompil. Jej wartością jest zabieg ości, wyjątkowe walory smakowe i wielki stopień tłuszczu. Niemniej eskolar i kostropak zawierają woski, z jakimi ludzki organizm trawienny nie istnieje w stopniu sobie poradzić. Po ich spożyciu może uzyskać do zatrucia pokarmowego, wykazującego się zawrotami głowy, wysypką, biegunką i nudnościami. Panga jest z zmian słodkowodną rybą o niskiej zawartości tłuszczu. Zawiera ona znikome ilości kwasów omega 3. Może i zawierać antybiotyki, środki odkażające i gonadotropina kosmówkowa. Dwie substancje wymienione jako pierwsze są wstrzykiwane rybom ze względu na zanieczyszczenia przemysłowe rzeki Mekong, z której powstają. Z serii gonadotropina kosmówkowa jest dawana w końcu wspomagania procesu rozmnażania się. Ryby pozostają w klatkach w znaczącym zatłoczeniu. Bez podania hormonu nie dotarło do rozrodu. 

Pasożyty. Jedząc surowe lub półsurowe ryby (zarówno morskie kiedy i słodkowodne) można zarazić się pasożytami. Ryby, jak wszystkie żywe organizmy, są nosicielami wielu pasożytów. Cała ich cząsteczka stanowi dla kogoś niegroźna, ale niektóre mogą powodować bardzo duże choroby (nicienie z sposobie Anisakis, Contracoecum, Pseudoterranova). Choroba pasożytnicza wytwarzana przez nicienie to anisakioza. Efektywną metodą pozbycia się pasożytów jest podgrzanie go do temperatury powyżej 60 °C albo zamrożenie poniżej -20 °C.

Metale ciężkie, dioksyny i pestycydy. Stężenie metali ciężkich, dioksyn i pestycydów w rybach morskich zbliżonych do sprzedaży w Polsce nie przekracza wyznaczonych zasad bezpieczeństwa, jednak badane ryby są badane losowo z grze a nie oczywiście na którą rybę trafimy. Podstawy też są jednak szczególnie toksyczne dla toczącego się płodu, dlatego osobom w chce nie sugeruje się spożywania ryb morskich (szczególnie bada i łososi) poławianych w działach morskich (w bieżącym również Bałtyku). Toksyczne działanie dioksyn polega na powolnym, ale skutecznym uszkadzaniu narządów wewnętrznych takich jak: wątroba, płuca, nerki, kora mózgowa. Większość ryb „pomówionych” o wysoką zawartość metali wielkich nie jest jej nie czy w sumach śladowych. Wyjątek stanowi tuńczyk, makrela królewska i miecznik. Ryby te potrafią stanowić w magazynie metale ciężkie. O ile to możliwe wybierajmy ryby morskie poławiane na swobodnych akwenach oceanicznych czy na prostych morzach.